در سال 1997 میلادی، گروهی از سازمانهای غیردولتی و جنبش صلیب سرخ و هلال احمر جهانی، پروژه اسفیر را که قوانینی جهانشمول از حداقل استانداردها در حوزههای اقدامات بشردوستانه پس از سوانح بود ، بنیانگذاری و تدوین نمودند .
هدف این پروژه، تعیین چارچوبی کاربردی برای انجام وظایف و ارتقای کیفیت امدادرسانی بشردوستانه در شرایط ناگوار بلایا و اغتشاشات، و نیز افزایش مسئولیت پذیری انسانی در قبال مردم آسیبدیده است.
بر اساس اسفیر افراد آسيب ديده از بحران و کشمکشها، حق زندگي پرمنزلتي با حفظ کرامت انسانی داشته و بنابراين حق دارند و مي بايست كمكهايي را دريافت نمايند و همه قدمهاي ممكن بايد برداشته شود تا رنج انسانها از جنگ و بلايا كاهش يابد و آموزش در این موارد می تواند هم باعث تداوم و هم حفظ زندگی شود.
گروههای آسیب پذیر در اسفیر شامل گروههای زیر هستند:
جوانان (فردی است که در سن زیر 18 سال می باشد)، محیط زیست (عناصر فیزیکی و شیمیایی و بیولوژیکی)، جنسیت (ویژگی بیولوژیک زنان و مردان)، زنان سرپرست خانوار، باردار و شیرده، ویروس ایدز (کسانی که با ویروس ایدز زندگی می کنند)، افراد سالمند و مسن (کسانی که بیش از 60 سال سن دارند)، افراد دچار ناتوانی (معلولان)، حمایت روانی (اثرات پیچیده بلایای عاطفی و اجتماعی و فیزیکی و روانی) .
کتاب راهنمای پروژه اسفیر شامل فصول تکنیکی آب و ارتقای بهداشت فردی، امنیت غذایی و تغذیه، سرپناه و اسکان و اقلام غیرخوراکی و اقدامات بهداشتی است.
چهارمین نسخه کتاب راهنمای پروژه اسفیر نشان دهنده تغییرات در حوزه اقدامات بشردوستانه در طول زمان است. این کتاب راهنما شامل راهنماییهای جدید برای کار در محیطهای شهری، حفظ حداقل استانداردها در بحرانهای طولانی و ارائه کمک از طریق بازار به عنوان راهی برای رعایت استانداردها است. تمام فصلهای فنی به روز شدهاند تا منعکس کننده اقدامات فعلی باشند و استانداردهای اصلی در نسخه قدیمیتر با استانداردهای جهانی بشردوستانه جایگزین شده است.
مطالعه این کتاب برای گروههای امدادی، و یا اشخاصی که در مرحله امداد و نجات و یا بازیابی پس از بحران فعال هستند، و نیز پژوهشگران و مهندسان در دوره بازیابی و بازسازی قویا توصیه میگردد.